Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.















вторник, 11 юни 2013 г.

Гъбени Времена - Юни 2013

Юни 2013 г. се очертава да бъде много силен за гъбобер. В последната седмица успях да отскоча на три пъти за гъби и мога да квалифицирам излизанията си така - едно успешно, едно средно-успешно и едно безуспешно. Най-разочароващото ми излизане беше в района на Бучинския проход, където имах чувството, че съм трети, четвърти, или дори пети гъбар в гората. Имаше ето такива гледки.

Това са гъби, обърнати от други, по-бързоноги гъбари от нас. Веднага си спомних за един разказ на Радичков. Все пак, майка ми имаше слука да намери една Булка...
...и една красива Сърнела.
 А това е общата (и скромна) равносметка от събота - 08.06.2013 г.

Понеже ме сърбеше за повече слука, понеделника (10.06.2013 г.), тръгнах малко по-рано от работа, за да посетя моите си находища. Тук смятам да се огранича с няколко снимки, които сами по себе си разказват историята за този ден:



Този следобед изпитах истинско удоволствие от разходката сред природата, съчетана с успешен гъбобер. Унесен да събирам гъби, не усетих кога небето се смръщи от наближаващата гръмотевична буря.
Все пак, успях да се прибера благополучно и дори позирах с пълна кошница пред смаяните погледи на сеседите ми.
Сега на ход са нови предизвикателства, а обилните валежи ще подхранят следващата реколта от гъби. Всички гъбари може да сме спокойни, че гъби ще има всякакви и навсякъде - поне през следващите две седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар