Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.















понеделник, 27 май 2013 г.

Среща на Гъбарите на Хижа "Осогово"

Хижа "Осогово" беше домакин на втората национална среща на фейсбук групата "Гъбите и Гъбарите". В периода 24-26 май, хора от цялата страна пристигнаха да се запознаят едни с други, да берат гъби, и просто да се забавляват на това красиво място. Точният брой на участниците не мога да назова, защото едни пристигаха, други си отиваха, а някои дойдоха само за през деня. 
За нашето семейство 24-ти май започна с разглеждане на забележителностите в местността "Хисарлъка" над гр. Кюстендил - зоопарка и античната крепост "Пауталия".

 Още тук някой откри и първата гъба за деня.

Пътечката над паркинга на "Хисарлъка" води до много приятна детска площадка с различни атракциони - къщата на Баба Яга, влакче и въжета за катерене.

Междувременно, решихме да се отбием в хотел "Орлово Гнездо", който наши приятели препоръчаха. 

Храната тук е много вкусна без да бъде скъпа, има хубава детска площадка, а гледката към Осогово и съседните планини е впечатляваща. 
След обилния обяд продължихме по пътя за хижа Осогово. Не се стърпях, отбих колата и реших да си пробвам късмета, който, както обикновено не ми изневери. Открих полянка отрупана с челадинки.


Някои гъби растяха и в "коловозите" на този черен път.
В междуборието имаше и масловки от вида Suillus granulatus, но попреминали.
И така, някъде около 17 ч. вече бяхме на хижата и се поздравихме с вече пристигналите гъбари. Някои бяха донесли интересни находки. На снимката е Георги Георгиев с гигантска Пъстърва (Polyporus squamosus).
Обяван беше и конкурс за най-добър смръчкуловец, с приз, специално изработен от Любов Трифонова. Впоследствие наградата спечели Павел Неделев.
Семейство Лачеви от Тетевен се отчетоха с килце кладница, което изпекохме на дървени въглища и след това измезихме с ракийката. Много от гъбарите се бяха подготвили за барбекюто. Някои носеха ракии домашно производство, а други - гъбени туршии. Не знам колко точно бяха участниците, но броят им беше голям. Повечето бяха настанени в хижата, но имаше и хора в хотел "Трите Буки" и станцията на ДАП.


На сутринта след кратка сводка, групата се разпръсна из различни краища на Осоговската планина. 

Предиобеда ловувахме с Жоро Георгиев в района между х. Иглика и с. Богослов.



Върнахме се с пълна кошница - но не с гъби за ядене, а с такива за изложбената маса. С пристигането на другите участници, постепенно масата започна да се отрупва с интересни екземпляри. 
Въпреки силния вятър успяхме да надпишем и поставим листчета с латинските наименования на гъбите - традиция на гъбарските ни срещи.



Някъде по това време пристигнаха и други участници от групата - като Павел Неделев и компанията на Сашо Грозданов - а ние потеглихме към следващата ни спирка от празничната програма.
А ето и част от видовете, които бяха намерени от групата на Осогово:
Amanita rubescens
Amanita gemmata
Calvatia utriformis
Boletus impolitus
Boletus aereus
Leccinum aurantiacum
Leccinum scabrum
Hypholoma fasciculare
Pleorotus ostreratus
Pluteus sp.
Helvella sp.
Laetiporus sulphureus
Macrolepiota rhacodes
Coprinus sp.
Mycena sp.
Polyporus squamosus
Oudemansiella radicata
Suillius granulatus
Marasmius oreades
Gyromitra gigas
Flammulina velutipes
Xerulla radicata
Gaestrum sp.
Entoloma sp.





Няма коментари:

Публикуване на коментар