Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.вторник, 15 септември 2015 г.

В Царството на Boletus edulis

Тази година най-успешният ден за манатарки беше 26-ти август. Пет дни по-рано в София и района паднаха 38 л./кв.м. С Илия Трайков едва изчакахме няколко дни и една слънчева утрин запалихме към високата част на Витоша. За щастие, имаше и разнообразие  и изобилие от онези видове, които наричаме "ядливи" и слагаме в кошниците. По-специално в този ден събирах само три вида гъби: Boletus edulis, Boletus badius и Cantharellus cibarius. Когато има от "царя" на гъбите Boletus edulis, защо да си губиш времето с по-малоценни видове? Това означава, че всички овчи носове, коралки, Брашняни гъби и др. бяха безцеремонно подминати. Ето и няколко снимки от късметлийския ни ден:

Тази двойка намерихме на мястото, което ми е като лакмус за района - успешен старт!
В иглолистния пояс имаше изобилие от Amanita muscaria. При този екземпляр белите точици са отмити от дъжда. 
Gomphidius glutinosus- Сив овчи нос - частичното покривало е добре видимо.
По затревените места може да се намери Clitopilus prunulus - Брашняна гъба.
На една огряна от слънцето полянка намерих тези две хубавици и едно "бебе", което оставих.
Има и гъби, и ягоди, и то на едно място.
По мъховете намерихме и малко Cantharellus cibarius - Пачи крак.
Манатарките биват грижливо почиствани още на терен.
На фона на сравнително слабата гъбарска година това си е урожай.

1 коментар:

 1. Здравейте,
  Прегледах блога ви и след като видях, че не само разбирате от гъби, но и познавате Витоша ви пиша с молба за помощ.
  Извинявам се, че го правя с коментар в блога, но не открих никаква форма за контакт и се надявам да ме извините или разбира се да изтриете коментара, ако прецените, че е неудачен.
  Въпросът ми също е малко странен: бих искал да знам къде и кога мога да открия, сниманата от вас по-горе Amanita Muscaria. От тази иначе отровна гъба се прави лекарство против рак и в случая от мен, като мъж в семейството се очаква да я открия.
  Благодаря ви!

  ОтговорИзтриване