Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.понеделник, 24 август 2015 г.

Гъбарска Среща Пампорово 2015

Поредната гъбарска среща се проведе в станцията на БНТ на Пампорово.  Почти непрестранен дъжд, мъгла и малко гъби - метеорогичните условия този път не бяха на наша страна, но това не попречи на доброто ни настроение. Тази среща беше може би най-мащабната до момента с присъствие на гъбари от цялата страна. Традиционно, най-голямата група от чужбина беше гръцката, но имаше участници от Сърбия, Македония и дори от италианския остров Сардиния.
Проведоха се две интересни презентации - на Моника Славова в съавторство с Карло Аниело и Атанасиос Динос за род Хелвела и на д-р Ирена Лачева за отравянията с гъби. Освен това, за вечерната трапеза бяха приготвени четири уникални гъбени блюда - ризото, боб с манатарки и два различни вида чорби - българска и сръбска. Предлагам няколко снимки от тези два чудесни дни в Родопите - 29-ти и 30-ти август 2015 година.

Миколози- любители в действие. Обектът на интерес остана скрит за преминаващите автомобили.
Когато няма гъби и насекомите може да са интересни.
И безгръбначните също. По-голям охлюв от този не бях виждал.  В последствие беше осиновен и замина за София.
Посетихме и пещера "Ухловица".
"Плъсти" - тъкане на украшения от овча вълна.
Най-голямата лъжица за боб в България.
Презентацията на Моника Славова за род Helvella.
Изложбата.
Приготвяне на гъбената чорба.

Време е за похапване.
Още гъбени гозби пристигат.
Музикалното изпълнение на гръцката група.
Мекиците се оказаха международна храна: Павел Неделев, Томе Йовановски (Македония) и Давиде Пудду (Италия).
Презентацията на д-р Ирена Лачева относно различните отравяния с гъби предизвика интересни дискусии.


Екологично-чисти продукти от района на с. Могилица. Аз лично си взех буркан със Златист пачи крак (Cantharellus lutescens) - гъба, която не бях опитвал, тъй като расте предимно в Родопите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар