Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.















неделя, 20 април 2014 г.

Отново по Марица за Гъби

Дойде пролетта и отново е време за гъби! За втора година подред откриването на гъбения сезон го правим в Пловдивско - в горите по поречието на река Марица. Датата е 13.04.2014 г., часът е 07:30, вали дъжд изведро, но това въобще не ни притеснява, тъй като е време да проверим смръчкуловите находища в района. 
Тази година намираме съвсем различни гъби на местата, където миналата година брахме Хибридни смръчкули. Дървесните гъби са в разцвета си - Пъстърва (Polyporus squamosus), Тополова пънчушка (Agrocybe aegrita) и един непознат вид, може би Polyporus badius. От наземните гъби се срещат Виолетката (Lepista nuda), Обикновената сливовка (Entoloma clypeatum) и вид печурка, може би Agaricus arvensis. Тази година смръчкули почти няма, както и Ливадни виолетки (Lepista personata). Затова пък, най-голям дял в кошницата заема Тополовата пънчушка (Agrocybe aegrita), която сега е в разцвета си. 
Доволни и този път от видяното, си обещаваме да се върнем догодина, за да видим с какво ще ни изненада тогава Майката Природа. Със сигурност ще е пак нещо различно.

Тази пролет условията са много подходящи за гъба Пъстърва (Polyporus squamosus) и производните и Polyporus alveolaris и Polyporus tuberaster.

Зарадвахме се на тази голяма Пъстърва (Ястребка).

Още един Polyporus, който намерихме, може би Polyporus badius.
Находище на Тополова пънчушка (Agrocybe aegrita)
Някои Тополови пънчушки могат да станат доста големи.

Тополовата пънчушка (Agrocybe aegrita) расте, както върху мъртви, така и в основата на живи тополи.
По ливадите намерихме доста (и доста големи) печурки, много от тях "наритани" от разбирачи.

В гората, в хралупата на един изгнил пън, намерих тези Ливадни виолетки (Lepista nuda).

Целия смръчкулов улов за деня бяха тези две измършавяли, измъчени Хибридни смръчкули (Morchella semilibera).
И все пак излетът беше успешен и приятни емоции не липсваха.

1 коментар: