Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.















събота, 23 август 2014 г.

Ретроспекция на Едно (Почти) Пропуснато Лято

Въпреки незапомнените количества дъжд, които се изляха това лято, за мен то не беше от най-гъбените. По една или друга причина, не можах да отделя достатъчно време за гъбобер, особено през втората половина на юли и целия август. Въпреки това, не мога да бъда недоволен от преживяното. Благодарение на Валентин Видеков имах възможност да посетя едно от най-красивите места в България - Източните Родопи. Вървенето по граничната бразда от ГКПП Златоград до село Кушла в 30-градусовата жега беше истинско изпитание за тялото и духа. Освен това, останах очарован от местните хора, които ни посрещнаха, нахраниха и подслониха без да искат пари или да очакват нещо в замяна. Въпреки че в тези гранични селца хората се придвижват върху магарета и катъри, а не с леки автомобили, те са запазили една човещина, която като че ли вече липсва в "по-цивилизованите" райони на страната ни. Дано това място си остане такова, каквото го видяхме, и занапред.
Един от хубавите моменти през юни: има Пачи крак, има и някакъв вид кладница (Pleorotus)

24.06.2014 - в царството на Пачия крак
29.06.2014 - в дъбовата гора има вече Булки и Бронзови манатарки
B
06.07.2014 - близка среща с Царската манатарка (Boletus regius). В букака набираме  u доста Мрежеста манатарка (Boletus reticulatus).
Края на юли е, но Leccinum duriuscilum продължава да плододава под трепетликите.
Датата е 04.08.2014 и се намираме на граничната бразда между Златоград и с.Кушла. И тук гъбите не липсват, растейки върху самата бразда - Булка и на заден план Бронзова манатарка.
Тези следи разгадахме като "Кумчо Вълчо преследва сърничката Бамби"
Костенурките също са широкоразпространени в Източните Родопи.
Красотата на Източните Родопи е поразителна. За мен тя надминава по привлекателност каменистите и отрупани с туристи склонове на Рила и Пирин.
Жителите на граничното с.Кушла са работливи и гостоприемни. Местният "автомобил" е катъра - ползва се както за превоз на картофи, така и за транспортно средство. Местните жители познават няколко вида ядливи гъби, които събират и предават на прекупвачите.