Предупреждение

Внимание! Авторите на този блог не носят отговорност за неправилно определени гъби! Разпознаването на гъби по снимки е безотговорно и опасно. Много гъби са отровни, някои са смъртно отровни, а има хора, които са алергични дори и към много ядливи гъби. Ако не сте сигурни в разпознаването на даден вид гъба, моля консултирайте се с опитен гъбар.















сряда, 5 декември 2012 г.

01-02 Декември - Финал на Сезон 2012

Още от средата на миналата седмица се знаеше, че предстои последният гъбен уикенд за годината и от следващия понеделник ще завали сняг. Именно затова, с майка ми се отбихме да преслушаме боровите горички, които си посещаваме. Съботата (първи декември) беше тиха и топла, а слънцето печеше сякаш е септември, а не началото на декември.
В Драгичево ни посрещнаха няколко любопитни кози. Като видяха, че не носим нищо за хрупане си заминаха разочаровани.

Още в първата горичка намерихме няколко приятно миришещи гъби, много наподобяващи Майска гъба. Според мен това е може би Lepista luscina. Оставих ги там, където си бяха, тъй като досега не съм брал от този вид.

Имаше и много Обикновени масловки (Suillus luteus), от които обрахме само най-младите. Имаше и много рижики (Lactarius deliciousus), които събрахме с особено удоволствие. За няма и час, вече имахме около три килограма пресни гъби. Естествено, не можах да подмина и едрите драгичевски трънки.

Привечер обходихме и боровите гори около Дивотино, но намерихме само няколко сърнелки (Macrolepiota procera). Затова пък ни валя обилен и студен декемврийски дъжд, а аз както никога, не бях взел дъждобраните. Слава богу, че имаме хубава ракия и печка на твърдо гориво, та успяхме бързо да се стоплим и изсушим. През нощта промяната на времето продължи, продължи и да вали, а температурите спаднаха. На другия ден, прибирайки се от Дивотино, спряхме за около час преди Владая и набрахме последните гъбки за годината.
Обратно в София, съпругата ми Люба се включи веднага с любимото си занимание - белене на масловки.
Тук е моментът да обобщим и този гъбен сезон. Може да се каже, че 2012 година като цяло беше добра за гъбобер. През май и началото на юни имаше продължителни валежи и гъбите бяха в изобилие. По нашите места имаше обилна реколта от ливадни печурки, зърнести масловки, майски гъби и челадинки. В много райони колеги гъбари са събирали големи количества манатарка. След 10-ти юни обаче удари невероятна суша, която властваше и през месеците юли, август и септември, когато обикновено се качваме да берем в суб-алпийския пояс. Летен гъбобер тази година нямаше. Традиционно силният месец октомври също не ни предложи така очаквания урожай. На някои места през октомври излезе припънка. След като в началото на ноември падна първата слана, дори обявих във Фейсбук сезонът за приключил. И тогава, като че напук на всички очаквания, в средата на ноември, времето се затопли, паднаха дъждове и есенните гъби изведнъж излязоха. Масловки, сърнели, рижики, саждивки, ливадни виолетки, кладници - навсякъде имаше голям берекет. За манатарките, като че беше вече малко късно. Поне аз не съм чул някъде някой да е събирал от тях количества. И все пак можем да сме благодарни за изминалата гъбена година, която беше щедра към нас в началото и в края си, а през останалото време ни остави "на сухо". С нетърпение очаквам първите гъбени излети през ранната пролет на 2013 година и дай боже първите смръчкули за сезона.